Можливо, ви любите готувати, а може, віддаєте перевагу доставці й переважно користуєтеся мікрохвильовою піччю, а не плитою.
У будь-якому випадку вентиляція на кухні у вашому житлі має бути організована, оскільки в кухонному просторі багато запахів, а також є дим, пара, інтенсивне виділення CO₂, а можливо, і газовий котел.
Як організувати правильну вентиляцію для кухні у квартирі чи в будинку?
Про це читайте далі.
Вимоги до вентиляції на кухні
Примусова вентиляція на кухню — мастхев, незалежно від обладнання, яке на ній стоїть. Це той випадок, коли відкрите вікно не розглядається у принципі.
За нормами в СНіП 2.08.01-89, продуктивність вентиляції на кухнях має бути не менше 60 м³/год за наявності електричної плити та не менше 90 м³/год за наявності газової.
Важливо вибрати обладнання, яке дозволить реалізовувати цей підхід постійно. Не можна розглядати витяжку як систему вентиляції, оскільки цей пристрій працює тільки коли ви його активуєте. Повноцінна вентиляція на кухні представлена окремими дифузором, каналом та вентиляторами.
Варіанти системи вентиляції для кухні
Розглянемо основні способи реалізації вентсистеми на кухні.
Виведення повітроводу через стіну
Перший варіант – відцентровий витяжний вентилятор (насамперед рекомендуємо продукцію Meltem). Залежно від моделі вентилятори можуть забезпечити надходження як 60, так і 100 кубометрів постійного забору повітря з приміщення. Це відцентрові вентилятори, які мають високий рівень місцевого опору та забезпечують стабільну роботу.
Другий варіант — децентралізована або централізована установка Meltem, за допомогою якої можна реалізувати подачу свіжого повітря в житлове приміщення та забір відпрацьованого повітря на кухні. У санвузлі також встановлюється окремий вентилятор, наприклад, відцентровий Meltem зі зворотним клапаном, і цей клапан закриватиметься при деактивації. А установка з потенціалом від 10-15 до 100 кубічних метрів забезпечить нормальний повітрообмін та комфорт у житлових кімнатах та кухні.
При всіх цих варіантах кухонна витяжка — це окреме обладнання, яке працює за запитом користувача.
Підключення витяжки до загальної системи вентиляції
Альтернативою системам, про які ми розповіли вище, є установка Jablotron. Це система змінної витрати повітря із VAV-клапанами, яка контролює подачу повітря залежно від рівня CO2.
Jablotron має колаборацію з італійським брендом Faber, в рамках якої створено витяжки, що не мають в конструкції власного вентилятора. Вони приєднуються в центральну припливно-витяжну систему Jablotron, і всі накопичені від варильної поверхні тепло та вологу передають на рекуператор.
У системі встановлені жирові та додаткові фільтри, що дозволяє забезпечити чистоту та довговічність рекуператора.
Такі витяжки можуть бути стояти окремо (з активацією за запитом), а також бути частиною системи.
У другому випадку витяжка постійно забиратиме повітря, а після активації переходитиме на підвищений рівень роботи. У boost-режимі Faber закриває клапани на витяжних повітроводах у всіх кімнатах, тобто витягування здійснюється лише над плитою. Пар та тепло від плити йдуть на рекуператор. Продуктивність витяжки Faber у цьому разі обмежена лише фізичними можливостями вентиляційної установки.
Для моделі Futura M — це 250-350 м3, Futura L — 350-450 м3. Найчастіше ми рекомендуємо використовувати колаборацію Jablotron+Faber з моделлю Futura L.
Таке рішення забезпечить повітрообмін та передачу енергії, проте якщо ви фанат куховарства, така витяжка може не підійти. Тоді ми рекомендуємо використовувати альтернативні торгові марки кухонних витяжок, агрегат із продуктивністю 1200-1500 кубометрів та встановлювати канал, який може передати такий обсяг повітря.
Вибір кухонної витяжки над плитою
Визначившись із системою, з якою ви працюєте, можна підбирати витяжку.
Поговоримо про те, як організовується витяжна вентиляція на кухні.
За потужністю
Продуктивність — найважливіший параметр системи витяжки на кухні, вона означає кількість кубічних метрів, яку пристрій може вивести. Прилад має бути достатньо потужним, щоб забезпечити необхідний повітрообмін. Для кожної витяжки виробник дає рекомендації щодо розташування та продуктивності в тому чи іншому режимі.
У побутовому сегменті стандартом можуть бути витяжки потужністю до 800 кубометрів. Якщо любите готувати – роздивляйтеся варіанти продуктивністю від 1000 кубометрів. Для всіх витяжок важливим є правильно спроєктований вентканал. Вибір потужної витяжки та одночасно завуження каналу – часта помилка. Якщо він вузький — витяжка не зможе подолати місцевий опір та гарантувати відведення потрібної кількості повітря. Консультуйтеся з проєктувальниками та монтажниками, та вибирайте обладнання, яке підійде саме у вашому випадку.
Якщо для ресторанів вентканали проєктуються окремо, у багатоповерхових будинках ми обходимося тими, що є у квартирі. Про це також слід пам'ятати, адже якщо вентканал не можна змінити — занадто потужну витяжку не вдасться встановити.
Також враховуйте, що якщо ви вибрали не Faber, то витяжка — не той прилад, який забезпечить постійний рівень вентиляції, і потрібен додатковий вентиляційний пристрій на кухні. Наприклад, вентканал із відцентровим вентилятором, припливно-витяжна система з витяжним дифузором на кухні тощо.
За способом очищення повітря
Кожна витяжна система для кухні повинна мати систему фільтрів. За витяжним отвором знаходиться вентилятор, який провокує перепад тиску, забираючи повітря із приміщення. Більшість витяжок обладнано сітчастими металевими жировими фільтрами. Фільтр періодично потрібно очищати антижировими миючими засобами.
Деякі установки забезпечуються додатковою системою фільтрації, але здебільшого жирового фільтра достатньо для нормальної роботи.
За типом конструкції
На сьогодні витяжки роблять із різноманітних матеріалів (скло, метал, нержавіюча сталь), різних кольорів і розмірів, також вони мають різну конструкцію.
Витяжки діляться за різними параметрами, зокрема:
- вбудовані,
- декоративні,
- купольні,
- настільні,
- острівні,
- плоскі,
- Т-подібні,
- телескопічні,
- кутові тощо.
Сучасні витяжки можуть бути зкомуніковані з варильною поверхнею, активуватися з нею одночасно, мати висувні конструкції, додаткові фільтрувальні елементи, підсвічування.
За способом монтажу
Організація витяжок на кухні проводиться з урахуванням наявних обмежень конструкцій, у які вони вбудовуються (у меблі, стіну, стелю).
Острівні, Т-подібні, кутові моделі, витяжки, які розташовуються окремо, не мають обмежень, проте для них потрібні інші умови (острівні знаходяться на окремому острові й монтуються в стелю).
Загалом монтаж залежить від конструкції, функціоналу та її можливої інтеграції в будівлі. Важливо зважати на характеристики, які заклав виробник. Наприклад, якщо відстань від зонта до варильної поверхні має бути не більше 60 см, то це обов'язково потрібно врахувати, інакше витяжка просто не зможе виконувати свої фізичні функції.
Як зробити вентиляцію на кухні
Поговоримо про те, які кроки слід виконати під час реалізації проєкту вентиляції в кухонній зоні.
Розрахунок та проєктування вентиляції
Як уже сказано раніше, необхідно забезпечити повітрообмін 60-90 кубометрів (залежно від того, яка плита там знаходиться), або кратність не менше 8 під час використання кухні. Однак і тут зазначимо, що це працює за умови стандартних розмірів кухонь – від 15 до 25 м2. При великих розмірах знадобляться потужніші рішення.
Наші рекомендації щодо основного обладнання починаються від вентилятора та закінчуються системою з рекуперацією Meltem або Jablotron.
Вибір повітропроводів
Якщо ми говоримо про відцентровий вентилятор, витяжна трубка повинна мати діаметр 75 мм. Вентилятор може розташовуватись у стіні або стелі, мати приховану або зовнішню конструкцію із заднім патрубком.
Для системи Meltem встановлюються два повітроводи діаметром 75 мм, припливний і витяжний.
Для вентустановок Jabltoron використовуються спеціалізовані пластикові антистатичні та антиалергенні труби діаметром 90 мм, які не передають вібрацію та шум. Знадобиться 3-4 повітроводи, з VAV-клапанами, які контролюють рівень CO₂ у приміщенні.
У будь-якому випадку, ми не рекомендуємо вибрати повітропроводи самостійно — зверніться за допомогою до фахівців.
Монтаж та підключення витяжки
Для будь-якого електричного приладу монтаж починається із проєкту.
Виділимо деякі важливі аспекти цьому етапі.
- Насамперед визначається місце встановлення, на схемі вентиляції кухні передбачається підведення електроенергії. У витяжках є модулі світла, кнопки, сам вентилятор — для всього потрібна електрика.
- Виконується підведення контактів. У випадку з Jablotron підводяться контакти й витяжка з'єднується із загальною системою. Ще це можуть бути контакти, які активують витяжку одночасно з варильною поверхнею (правда зараз таку функцію можна реалізувати за допомогою bluetooth та радіочіпа).
- Важливо забезпечити підведення вентканалів. Звичайно, бажано, щоб витяжка знаходилася максимально близько до вентиляційних каналів, але все залежить від дизайну та побажань. Вентканал може прокладатися у стелі чи верхній частині меблів. Звісно, звужувати діаметр каналів не можна — про це вам скажуть проєктувальники та монтажники.
Встановлення припливного клапана
Якщо ми говоримо про реалізацію вентиляції за допомогою відцентрового вентилятора, повітря повинне якимось чином подаватися, інакше буде дисбаланс повітрообміну. У такому випадку встановлення клапана необхідне. Якщо вентилятор розміщений в одному кутку, у протилежному стоятиме клапан, через який заходить повітря. Також клапан може бути у житловій кімнаті.
Це не найкраще рішення, оскільки така система постійно викидає енергію.
Ми більше рекомендуємо припливно-витяжні установки з рекуперацією, що її зберігають. Якщо це неможливо — клапан припливу необхідний, він стабілізуватиме повітрообмін.
Поширені питання
Як краще зробити витяжку на кухні у квартирі?
Найкращим рішенням для кухонної вентиляції у квартирі залишається припливно-витяжна система з рекуперацією — вона забезпечить і потрібний повітрообмін за кратністю та CO₂, і дозволить зберегти енергію.
Інший варіант – витяжний вентилятор + припливний клапан. Але часто це вимушене рішення, яке передбачає втрату енергії.
Як можна приховати витяжний повітропровід на кухні?
Найчастіше повітропровід проводять по верхній частині меблів або приховують фальш панеллю.
Другий варіант — прокладання в стелі за умови, що її рівень можна опустити.
Найрідкісніший спосіб — приховане встановлення у стіні. Але він передбачає великі штроби й стіна може бути недостатньо товстою для такого варіанту.
Як перевірити вентиляцію на кухні?
Насамперед недостатня вентиляція на кухні визначається датчиками CO₂ та вологи.
У Jabltotron показники контролює система, і їхній стан можна перевірити через програму.
Також є спеціальні прилади, що вимірюють швидкість на вентканалах. Прилад підноситься до анемостату чи дифузору, далі проводяться спеціальні розрахунки.